ini lah diriku yang simple...

ini lah diriku yang simple...
jackR6

Tuesday, 13 December 2011

Assalamualaikum

Assalamualaikum....


Sorry semua kerana lama tak update blog aku ni...wakakakaka.....biasala kn aku bzy sangat2...nnti je aku upadate bila aku x bzy...ok...wakakakaka

Tuesday, 4 October 2011

Saya Sayang kat dia

Mungkin kh ini takdirku bersamanya,aku rasa bahagia sekarang dengan nya..hehehehe,taun depan kami akan bertunang,semoga acara tu nanti berjalan dengan lancar.....

Aku rasa bahagia sekarang...

Friday, 12 August 2011

Aku Rasa Bahagia sekarang.

Assalamualaikum,



Aku rasa bahagia sekarang berbanding ngan dulu, kalau dulu hidup aku memang susah, bantu ibu dan bapa aku biaya rumah, belanja perlajaran adik adik aku, sekarang aku rasa semua bebanan tu dh ringan aku pikul kerana adik aku sorang pun dh bekerja, tinggal yang bungsu lagi la masih belajar, hehehehe..tapi tak pe,kehidupan aku sekarang dh pun bahagia sekarang, aku bersyukur kepada Allah dengan apa yang telah diberikannya kepada aku selama ini, Aku rasa dh tiba lah masa aku nak berumah tangga....hahahha...bukan senang nak kawin ni,kene banyak bersabar...hahahahahahahaha.....tapi apa pun aku bahagia sekarang bersama ngan awek aku,bulan depan aku nak masuk meminang....kkkkkkkkkkkkkkkk...........



                                                                      Bila Nak kawin ni???



Sunday, 7 August 2011

Vote For Palestine

vote saudara kita di palestine,google nak letak palestine atau israel kat peta google dunia,sila vote Palestine,kita hapuskan Israel sememangnya musuh kita dari dulu,Israel the jews dalang keganasan menyebabkan kekafiran...copy link kat bawah dan past kat web browser pastu vote palestine......





http://www.israel-vs-palestine.com/BN/EN/vote

Sunday, 26 June 2011

BruneiChatFm

Location
Release Date
Oktober 2008
About
Net-Radio kami menyiarkan lagu-lagu tempatan , serantau dan juga antarabangsa dengan pelbagai rentak sama ada yang terbaru ataupun yang lama. Untuk mendengarkan siaran kami sila KLIK -http://radio.bruneichat.org:2020/listen.pls
Description
BruneiChatFM - Muzik Kitani Tanpa Henti!

BruneiChat FM Deejay`s:

Dj Isa
Dj RiN
Dj RoCk \m/
Dj gMie
Dj Fiza
Dj Mimie

Autorun
Dj AjmaL


Moderator
Roshartiney Damit

Administrator
Nurzie


PEMBERITAHUAN: Pada ketika ini kami telah memudahkan abiskita semua bagi mendengarkan RADIO dengan hanya CLICK 'BLUE BUTTON' disebelah kiri Fanpage kami.
Public Transit
Bruneian IRC Network
mIRC: irc.bruneichat.org #Brunei
General Manager
Email: bruneichat.fm@bruneichat.org
Website

Friday, 17 June 2011

wake Up Late




Entry aku kali ni ialah I hate being wake up late...hahahha...aku tak suka kalau bangun lewat ni, bak kata pepatah orang orang lama kalau bangun lewat rezeki tak datang,aku rasa ada jgk betulnya cakap orang orang dulu dulu ni kan, sebagai contoh aku bangun lewat hari ni ialah apabila aku terlepas gi gym pagi td dan terlepas ayam KFC yang adik aku beli td pagi.....hmmmmm.......tetiba jer perut aku lapar.........setakat ni jer la entry aku...aku rasa blog aku ni paling malas nak buat entry...wakakakkakakakakaa..............

Tuesday, 7 June 2011

Sejarah awal Brunei

Lompat ke: pandu arah, cari

Sejarah awal Brunei

Para pengkaji sejarah telah mempercayai bahawa terdapatnya sebuah kerajaan lain sebelum tertubuhnya Kesultanan Brunei kini, yang digelar orang Cina sebagai Po-ni. Catatan orang Cina dan orang Arab menunjukkan bahawa kerajaan perdagangan kuno ini wujud di muara Sungai Brunei seawal abad ke-7 atau ke-8. Kerajaan awal ini pernah ditakluk empayar Srivijaya yang berpusat di Sumatra pada awal abad ke-sembilan Masehi dan seterusnya menguasai Borneo utara dan gugusan kepulauan Filipina. Kerajaan ini juga pernah dijajah Empayar Majapahit yang berpusat di pulau Java tetapi berjaya membebaskan dirinya dan kembali sebagai sebuah negeri yang penting.
Empayar Brunei melalui zaman kegemilangannya dari abad ke-15 hingga abad ke-17, sewaktu ia memperluaskan kekuasaannya ke seluruh pulau Borneo dan ke Filipina di sebelah utaranya. Brunei mencapai kemuncak kekuasaannya pada zaman pemerintahan Sultannya yang keenam iaitu Sultan Bolkiah (TM 1485 - 1524), yang terkenal disebabkan pengembaraan baginda di laut, malah pernah seketika menakluki Manila; dan pada zaman pemerintahan sultan yang kesepuluh, Sultan Muhammad Hasan (TM 1582 - 1598), yang membangunkan susun atur adat istiadat kerajaan dan istana yang masih kekal hingga ke hari ini.
Selepas zaman Sultan Hassan, Brunei memasuki zaman kejatuhan berpunca dari pergolakan dalaman disebabkan perebutan kuasa antara waris diraja, juga disebabkan timbulnya pengaruh kuasa penjajah Eropah di rantau sebelah sini, yang menggugat corak perdagangan tradisi, serta memusnahkan asas ekonomi Brunei dan kesultanan Asia Tenggara yang lain. Pada tahun 1839, pengembara Inggeris bernama James Brooke tiba di Borneo dan membantu Sultan menundukkan sebuah pemberontakan. Sebagai balasan, beliau dilantik menjadi gabenor dan kemudiannya "Rajah" Sarawak di Barat Laut Borneo sebelum meluaskan kawasan di bawah pemerintahannya.
Pada masa yang sama, Syarikat Borneo Utara British sedang meluaskan penguasaannya di Timur Laut Borneo. Pada tahun 1888, Brunei menjadi sebuah negeri di bawah perlindungan kerajaan British dengan mengekalkan kedaulatan dalam negerinya, tetapi dengan hal ehwal luar negara bawah kawalan British. Pada tahun 1906, Brunei menerima suatu lagi langkah perluasan kuasa British apabila kuasa eksekutif dipindahkan kepada seorang residen British, yang menasihati baginda Sultan dalam semua perkara, kecuali yang bersangkut-paut dengan adat istiadat tempatan dan agama.
Pada tahun 1959, Brunei mengisytiharkan kerajaan baru yang berkuasa memerintah kecuali dalam isu hubungan luar, keamanan dan pertahanan dimana isu-isu ini menjadi tanggungjawab British. Percubaan untuk membentuk sebuah badan perundangan pada tahun 1962 terpaksa dilupakan kerana berlaku pemberontakan oleh parti pembangkang iaitu Parti Rakyat Brunei dan dengan bantuan British, pemberontakan ini berjaya dibanteras. Manakala pada akhir 1950 dan awal 1960, kerajaan Brunei ketika itu menolak cadangan (walaupun pada awalnya menunjukkan minat) untuk bergabung dengan Singapura, Sabah, Sarawak, dan Tanah Melayu untuk membentuk Malaysia dan akhirnya Sultan Brunei ketika itu bercadang untuk membentuk sebuah negara yang merdeka.
Pada 1967, Sultan Omar Ali Saifuddin telah turun dari takhta dan melantik anakanda sulung badinda, Hassanal Bolkiah, menjadi Sultan Brunei ke-29. Baginda juga berkenan menjadi Menteri Pertahanan Setelah Brunei mencapai kemerdekaan penuh. Sultan Omar Ali Saifuddin disampiri gelaran Paduka Seri Begawan Sultan ketika baginda turun daripada takhta kerajaan. Pada tahun 1970, pusat pemerintahan negeri Brunei Town, telah diubah namanya menjadi Bandar Seri Begawan untuk mengenang jasa baginda. Baginda mangkat pada tahun 1986.
Pada 4 Januari 1979, Brunei dan United Kingdom telah menandatangani Perjanjian Kerjasama dan Persahabatan. Pada Januari 1, 1984, Brunei Darussalam telah berjaya mencapai kemerdekaan sepenuhnya.

Monday, 30 May 2011

Pic aku masa lalu...

haii...entry kali aku nak kongsi gambar2 aku masa aku kecik2 dulu..hehehehe..memang bestkan bila teringat masa kecik...harap korang enjoy tgk.....


                                                                      15 mei 1981
                                                                      ni la mami i
                                                                         ni daddy













                                                           nenennnnnnnn.....wakakaka

Sunday, 29 May 2011

Kenapa aku gelisah malam ni

kenapa la aku gelisah malam ni...aku tak tau nape....huh...memang tak best kalau aku rasa mcm ni...mcm ada sesuatu yang tak kene je........rasa rasa nye aku penat kot...aku pun tak tau nak cakap pe......aku rasabadan aku lemah semacam jer malam ni......hmmmmmmmmm.....nak kata happy pun tak...nak kata tak happy pun tak jugak...mungkin jiwa aku kacau malam ni........

Saturday, 28 May 2011

I Will Always Love You Juana




hahaha..pic kali ni aku ambik masa kluar dating ngan awek aku...hehehhe....mungkin taun depan kita org nak bertunang...tapiii bab kawinn lom lagii....sal aku belom bersedia lagi....

going out with my love

Tuesday, 24 May 2011

6 J4H4N4M


mumbala,jagindas,sujama,katipang,buragas dan karambit...ni la member2 aku bila dh kene cop 6 jahanam..wkakakakakakakka

Monday, 23 May 2011

haa my sayang

Ni la syg aku...semoga berkekalan ngan dia....dia syg sgt2 kat aku..hmmmm...apapun aku syg dia jgk.......love u syg....muachh muachhh mocha mocha....kkkkkkkkkkkkk

Ingin Membahagiakanmu



Salahkah aku,
Bila menyintaimu,
Salahkah aku,
Bila merindumu,
Salahkah aku,
Bila menatapmu,
Salahkah aku,
Bila inggin bersamamu,
Salahkah aku,
berkongsi hidup denganmu,
Salahkah aku,
bila menyatakan aku menyintaimu,
Salahkah aku,
Ingin membahgiakanmu......

MALAM


 Malam...
berteman kan angin yang sayu,
merindukan dirimu,
malam..
yang kegelapan,
tanpa dirimu disisiku,
malam..
lahir dalam kegelapan,
tetapi terang dihatimu,
malam...
menyelubungi diriku,
tapi kau menerangi hidupku,
malam...
malam yang indah,
jika kau disisiku,
malam..
mimpikan dirimu,
mengharapkan kehadiranmu.


MASIH ADA SAYANGMU TERHADAPKU
BILA MALAM KU SELALU BEGINI
APA AKU MENYINTAMU?
APAKAH AKU MERINDUIMU?
INI LAH PERMAINAN HATI
INI LAH MAIANAN PERASAAN
YANG KITA TIDAK TAU APA KEHENDAK HATI KITA SENDIRI,
KADANG KITA TGAK TAU APA YANG BAKAL TERJADI
SEKEJAP KITA BAHAGIA
SEKEJAP KITA BERSEDIH
KADANG KADANG
APA YANG KITA INGIN TIDAK KESAMPAIAN
KITA HANYA MAMPU MERANCANG
TAPI HANYA TUHAN YANG MENENTUKAN
HARI DEMI HARI
DETIK DEMI DETIK
HATIKU MERASA GELISAH
AKU SENDIRI TIDAK TAU
KENAPA AKU JADI MACAM NI,
INI LAH PERMAINAN HIDUP,
YANG KITA TIDAK TAU
MASA HADAPAN APA YANG BAKAL AKU LALUI,
TAPI AKU TETAP TABAH
AKU TETAP REDHA
AKU TETAP BERSHUKUR KEAPADANYA
KERANA AKU TAU
HANYA DIALAH YANG AKU SAYANG,
HANYA DIA LAH KU PUJA,
SELURUH JIWA RAGAKU KUSERAHKAN KEPADANYA
SELURUH PERJALANAN HIDUPKU
AKU SERAHKAN KEPADA
YA ALLAH
APA PUN YANG TELAH ENGKAU TAKDIRKAN KEPADAKU
AKU TETAP BERSHUKUR KEPADAMU,
WALAUPUN PERIT DAN PEDIH
AKU REDHA KEPADAMU
KERANA AKU TAU
HANYA ENGKAULAH YANG MAHA PENCIPTA
ENGKAULAH MAHA PENYAYANG
ENGKAULAH MAHA PENGAMPUN
AMPUNKAN LAH DOSA DOSAKU

Maafkan Aku

BILA HATIKU JEMU
MASA TELAH BERUBAH
KERANA PERASAAN HATI TIDAK DAPAT KITA RASAKAN
MAAFKAN AKU….
BILA BERUBAH SEMUANYA KURANG MENYENANGKAN
HILANG RASA KASIH BUKAN KEHENDAKKU
TAPI RASA HATIKU..
AKU SENDIRI TIDAK TAU MENGAPA AKU JADI MACAM NI.
CARILAH PENGGANTIKU,
KERANA DIRIKU MERASAKAN
AKU TIDAK LAYAK MEMILIKIMU,
KERANA AKU TIDAK MAMPU UNTUK MEMBAHAGIAKANMU...

aku seorang happy go lucky

Assalamualaikum.... wakakakaka...nama aku jackR6...nak cerita sikit tentang aku....aku ni seorang yang happy go lucky...nak tau pasal apa...aku sendiri tak nak ambik tau,,korang pulak nak ambik tau..wakakakkakaka...ntah berapa kali aku buat blog ni tak siap jgk sebab asal jer aku buat bloq aku lupa la password..sal tu aku buat blog ni...wakakakakaka.....satu jer ciri2 diri aku nak bagi tau kat korang...aku suka cari kawan dimerata pelusuk seluruhh dunia ni....kkkkkkkk...kegemaran aku semasa lapang buat lirik lagu dan main musik...dan jgk aku suka o9 camfrog sebab kat sana aku banyak jumpa kawan baru.....hmmmm aku lupa nak taip apa lagii...nnti2 aku sambung....wakakakaka...dan satu lagi sebelom aku lupa.......aku stim...waakakkakakaka